Drömmar

Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

  Drömmar kan betyda mycket.

Kakmonstret tänker förstås på de här drömmarna: Men det är inte dom drömmarna jag är inne på nu.

Jag funderar kring drömmar om natten. Den märkliga värld vi träder in i när vi somnat. De platser vi får se, de händelser vi får uppleva och vad det kan betyda. Betyder det något?

Ja, mardrömmar betyder i alla fall ingen bra sömn! Och sömnproblem är ett gissel!

Den sömnlöse som provat ”allt” – varm mjölk med honung, en konjak vid sängkanten, läsa tills man blir trött, vandra runt om natten – provar något annat.
För att upptäcka att hälsokostmedlet inte hjälper ett dugg. Då blir det starkare grejer och så kan det hålla på.

M a o sömnen är väldigt viktig – men vad betyder drömmarna? Mer än att några av dom stör nattron?

Vad är det som gör att vi får vara med om spännande, roliga och ibland hemska saker om natten? Vad pågår i våra hjärnor nattetid?

När jag söker efter information finner jag att inte ens forskarna riktigt vet varför vi drömmer. Men så här tolkas drömmar vanligen:

”Drömmar handlar om att det centrala nervsystemet bearbetar information, men exakt varför vi drömmer finns det många teorier om. Fysiologiskt kan det handla om att ”träna” nervsystemet; psykologiskt om att gå igenom dagens alla intryck och sovra bland dem.” 
Från sidan ”Allt om vetenskap” – klicka HÄR!

Själv har jag alltid varit intresserad av drömmar och har lärt mig en del av John Crisp, engelsk drömterapeut. När man läser hans bok kan man förstå varför vissa drömmar kommer om natten. Och det handlar inte om s k sanndrömmar eller att förutspå framtiden.

Fast lite av att tolka sin framtid kan ju drömtydning faktiskt  innebära genom att vi kan lära oss vad det är som får oss att drömma det vi gör. Så här skriver John Crisp bl.a. i sin bok under rubriken ”Känslor och sinnesstämningar”:

”Tar vi bort de bilder och handlingar som finns i en dröm och bara undersöker vilka känslor som är uppenbara, blir drömmen ofta lättare att förstå än om vi försöker tolka symbolerna. Känslor i drömmen är ytterst sällan förvrängda. Därför behöver vi inte tolka dem utan bara acceptera dem och se om vi kan upptäcka var vi upplever dem i vakenlivet. ”

Rädslan eller skräcken vi känner i drömmen härrör alltså från något vi varit med om, något vi oroar oss för. Detsamma gäller förstås trevliga drömmar men dessa är ju lätta att ta till sig i förhållande till mardrömmarna.

Ta dina drömmar på allvar. Har du hemska mardrömmar – fundera på vad du kan ändra på i din vardag. Vad är det som gör dig arg, ledsen eller besviken – och kan du göra någonting åt det? Försök! Det finns alltid lösningar och hopp!

Är dina drömmar ljusa och vackra – var glad och njut av dom! Det betyder förmodligen att du upplevt fina saker och att du är i harmoni med livet.

Ta itu med din vardag, tänk på dig själv och att du ska må bra – då slipper du titta i taket när du ska sova och drömmarna blir ljusa och lyckliga.

Lättare sagt än gjort kanske…

 

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.