Lappmarksdoktorns berättelser – ett stycke svensk historia.

Kultur, Lokalt, Sverige & Världen Kommentera!

SVT visar gamla långfilmer vissa eftermiddagar i veckan och igår var det en film som lockade bloggaren att titta. ”Kan doktorn komma” från 1942, byggd på Lappmarksdoktorns berättelser.

Einar Wallquist, född 1896 och död 1985, tillträdde tjänsten som provinsialläkare i lappmarkskommunen Arjeplog 26 år gammal, blev förtjust i landskapet och människorna och blev kvar. Debutboken Kan doktorn komma? kom 1935, och följdes av en lång rad böcker som skildrar livet och människorna i fjäll och lappmarker under 1900-talets första hälft.(Citat ur Wikipedia)
  Här ska doktorn skida iväg på ett sjukbesök i Lappmarken.

Efter en av sina böcker blev Wallquist ofta kallad Lappmarksdoktorn i pressen. Boken Kan doktorn komma? blev filmatiserad av Rolf Husberg 1942. Wallquist skrev dessutom en läkarbok för hemmen. 

Sveriges Radios hemsida hittar jag följande på Lappmarksdoktorn, citat: ”Året var 1922 när Einar Wallquist kom som nyutbildad läkare till Arjeplog. Han blev den yngste distriktsläkaren i fjällvärlden. Med läkarväskan och vandrarstav kom han ut till sina patienter och kom att älska bygden och folket.”

SR har också i sitt arkiv – ”SR Minnen” – fyra inspelade intervjuer med Lappmarksdoktorn, gjorda av Bertil Perrolf. Klicka HÄR för att ta del av dessa! 

För mig var filmen att uppleva ett stycke svensk historia! Hur fjällvärldens invånare i norr hade det i början av 1900-talet. Dessutom storslagna, vackra bilder. Kraja och Långsjön talas det om i filmen, nära Arjeplog, och platserna påminner om den bild jag köpte på en resa till Kiruna för några år sedan. Fotot föreställer Ida Maria Stöckel den 23 september 1913 vid sjön Jostojärvi nära Kiruna. Jag köpte bilden på Bildarkivet i Kiruna och där berättade man att Ida Maria Stöckel var Börje Salmings farmor!

Nostalgisk över de vackra vyerna i filmen igår och fotot på min vägg söker jag på Kraja via Internet och finner detta:

Sannerligen långt ifrån idyllen i början av 1900-talet. (Kraja stugby).

Men det var inte bara idyll för fjällfolket på den tiden och det fick man en aning om i filmen igår. Med vandringsstav, skidor eller med båt tog han sig fram – Lappmarksdoktorn.  Stora delar av Norrbotten var ödemark utan vägar och kommunikation.

Med det stora intresse som Einar Wallquist hade för historia började han samla gamla föremål från trakten. Ambitionen var att samla in minst ett av varje föremål som använts. År 1965 donerade Wallquist sin samling till Arjeplogs kommun och var själv verksam som museiman de sista tjugo åren av sitt liv. Museet kom att kallas Silvermuseet. Klicka HÄR för att komma till Silvermuseet i Arjeplog!

Anledningen till att jag såg filmen igår var en god vän som faktiskt träffat Lappmarksdoktorn och även köpt konstverk av honom. 

Britta berättar att Einar Wallquist var något av ett original, lite klurig men mycket vänlig. En allkonstnär måste man kalla honom med många strängar på sin lyra. Här en bild av en tavla signerad Einar Wallquist.

Böcker han skrev.

Så missa för allt i världen inte SVT:s filmutbud – du kan finna oanade guldkorn som ger mycket att tänka på – och  till och med en och annan blogg!

 

 




Premium Wordpress Themes by Natty WP. Web Hosting
Images by our golf tips desEXign.